In de snel evoluerende sector voor kunstmatige intelligentie (AI) is NVIDIA Corporation uitgegroeid tot een dominante speler. Het portfolio van geavanceerde chips die worden gebruikt om datacenters van stroom te voorzien, is favoriet bij cloudproviders die deze revolutie ondersteunen.
De ongekende groei van het bedrijf vormt echter een unieke uitdaging voor analisten op Wall Street: ze moeten prognoses en voorspellingen doen over de toekomstige aandelenkoers, omzet en winst van het bedrijf. Deze worden namelijk voornamelijk beïnvloed door de prestaties van het bedrijf op deze specifieke markt.
Alleen al dit jaar heeft het aandeel een opmerkelijke winst van bijna 145% opgeleverd, ondanks een sterke daling in de afgelopen dagen. Dit komt mogelijk doordat beleggers een deel van deze buitensporige winsten verzilveren.
De uitdaging van het voorspellen van de inkomsten en waardering van NVIDIA
Al meer dan een jaar overtreft een significante toename in de vraag naar NVIDIA’s AI-chips consequent de kwartaalprognoses van Wall Street. Deze bovengemiddelde groei heeft de zaken ingewikkeld gemaakt voor analisten, wier taak het is om te voorspellen hoe het bedrijf de komende kwartalen zal presteren.
Wat nog opvallender is, is dat de directie van het bedrijf met een soortgelijk probleem kampt. Ze vinden het namelijk heel lastig om in te schatten hoe het volgende kwartaal eruit zal zien. De omzet is namelijk sterk afhankelijk van de mate waarin het bedrijf erin slaagt om aan de grote vraag naar zijn hoogwaardige chips te voldoen.
Sinds het fiscale kwartaal dat eindigde in april 2023, is het bedrijf erin geslaagd om zijn gemiddelde omzetprognose met ongeveer 13% te overtreffen. Bovendien rapporteerde het bedrijf in augustus totale verkopen die zijn prognoses voor het kwartaal in 2023 overtroffen – de grootste overtreffing door NVIDIA sinds 2013, volgens gegevens van Bloomberg.
Aanbod is de meest onzekere variabele om te beoordelen volgens Morningstar-analist Brian Colello, die de aandelen van de chipmaker volgt. NVIDIA heeft lang moeite gehad om genoeg AI-chips te produceren om rond te gaan, maar Colello benadrukt dat het erin is geslaagd om de voorraad de laatste tijd te vergroten, wat steeds optimistischere omzetdoelen ondersteunt.
Op basis van deze positieve schattingen verhoogde Colello zijn koersdoel voor het bedrijf van $91 naar $105 vorige maand. Hoewel dit een positief signaal is voor het bedrijf en de prestaties van het aandeel, handelt NVIDIA momenteel bijna 16% boven dit doel.
“Ik ben niet de eerste analist die zijn koersdoel of reële waarde verhoogt of verrast is dat de inkomsten veel hoger liggen dan we een jaar geleden dachten”, vertelde hij deze week aan Fortune Magazine .
NVIDIA staat op de derde plaats onder S&P 500-bedrijven voor het overtreffen van omzetramingen
De kloof tussen de schattingen van analisten en de resultaten die het bedrijf levert, heeft het voor analisten lastig gemaakt om hun prognoses voor NVIDIA-aandelen aan te passen. Het bedrijf vertrouwt namelijk voornamelijk op deze variabelen als input voor discounted cash flow (DCF)-modellen.
In de afgelopen vijf kwartalen overtroffen de verkopen de schattingen van analisten met gemiddeld 12%, waarmee het op de derde plek staat van de bedrijven die zijn opgenomen in de populaire S&P 500-index in termen van outperformance. Het aandeel wordt momenteel gevolgd door analisten van 20 verschillende bedrijven.
NVIDIA werd ook het derde bedrijf in de Verenigde Staten dat een marktkapitalisatie van $ 3 biljoen bereikte, naast Microsoft (MSFT) en Apple (AAPL). Het bedrijf werd zelfs kortstondig het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf in het land toen de waardering op 18 juni $ 3,34 biljoen bereikte.
NVIDIA-waarderingsmaatstaven zijn wat overdreven
Het bedrijf van Jensen Huang is ook een van de duurste bedrijven als het gaat om waarderingscijfers. De aandelen worden momenteel verhandeld tegen een koers die 23 keer hoger ligt dan de verwachte omzet voor de komende 12 maanden.
Deze hoge waarderingsmaatstaf – bekend als de verhouding tussen prijs en toekomstige omzet – heeft geleid tot zorgen dat de aandelen van het bedrijf mogelijk te duur zijn en mogelijk niet de relatief onzekere groeipotentie van het bedrijf weerspiegelen.
De financiële resultaten van NVIDIA zijn de laatste tijd ronduit spectaculair. In het fiscale eerste kwartaal dat eindigt op 28 april 2024, rapporteerde het bedrijf:
- Omzet van $ 26,0 miljard, een stijging van 18% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en 262% op jaarbasis
- Record kwartaalomzet datacenter van $ 22,6 miljard, een stijging van 23% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en 427% op jaarbasis
Deze resultaten laten de explosieve groei zien die NVIDIA heeft doorgemaakt dankzij de AI-hausse.
4 factoren die de omzet- en winstgroei van NVIDIA stimuleren
Vier factoren springen eruit in de lijst van katalysatoren die de afgelopen maanden zowel de omzet als de aandelenkoers van NVIDIA Corporation hebben gestimuleerd. Dat zijn onder andere de opkomst van generatieve AI en de uitbreiding van datacenters die eigendom zijn van en worden beheerd door cloudproviders die hun infrastructuur moeten versterken om AI-werklasten te kunnen verwerken.
1. Opkomst van generatieve AI
Generatieve AI-software zoals ChatGPT van OpenAI en Claude van Anthropic hebben geleid tot een flinke stijging in de vraag naar hoogwaardige chips die de grote vraag naar rekenkracht kunnen ondersteunen die ontstaat door het trainen en uitvoeren van de AI-modellen die deze chips aansturen.
Deze oplossingen zijn snel omarmd door studenten, professionals, bedrijven en overheidsinstellingen om de efficiëntie van hun interne processen en de algehele productiviteit van hun organisaties te vergroten.
Als de acceptatie snel blijft toenemen, zal NVIDIA hiervan profiteren, omdat datacenters steeds meer chips eisen van de cloudproviders die deze oplossingen ondersteunen.
2. Uitbreiding van het datacenter
De opkomst van AI-technologie heeft ertoe geleid dat datacenters en cloudproviders fors investeren in het uitbreiden van hun mogelijkheden door nieuwe faciliteiten te bouwen, extra rekenkracht toe te voegen en hun bestaande infrastructuur te verbeteren. Ze verwachten namelijk dat de werklast in de nabije toekomst verder zal toenemen.
Zolang NVIDIA zijn chips kan blijven leveren, zal een aanzienlijk deel van de miljarden dollars die datacentra de komende jaren willen investeren, waarschijnlijk worden geabsorbeerd door de Amerikaanse chipfabrikant.
3. Gaming- en grafische verwerkingseenheden (GPU’s)
Hoewel AI de belangrijkste katalysator is achter de recente omzetgroei van NVIDIA, kunnen ook andere segmenten, waaronder gaming, bijdragen aan de omzetgroei van het bedrijf.
De GeForce RTX grafische verwerkingseenheden (GPU’s) van het bedrijf zijn een groot succes onder gamers en contentmakers die extra computerkracht nodig hebben om de hoge-resolutiebeelden en -video’s te verwerken die doorgaans deel uitmaken van moderne videogames.
4. Automobiel- en Edge Computing
Een ander interessant segment waar NVIDIA waarschijnlijk van zal profiteren is de auto-industrie en de opkomst van slimme infotainmentsystemen die aan moderne voertuigen worden toegevoegd. NVIDIA ontwikkelt en produceert chips die dit soort systemen aandrijven, die steeds populairder en gebruikelijker worden in de nieuwste voertuigmodellen – vooral als het gaat om elektrische voertuigen.
Edge computing, een opkomende IT-trend waarbij het apparaat van de klant wordt gebruikt om de werklast van AI-toepassingen en andere vergelijkbare systemen uit te voeren, zou bovendien gunstig kunnen uitpakken voor NVIDIA, aangezien het bedrijf al platforms als NVIDIA EGX™ en NVIDIA IGN Orin™ heeft ontwikkeld om oplossingen voor dit segment te bieden.
De vooruitzichten voor NVIDIA zijn positief, maar niet vrij van uitdagingen
Volgens Bloomberg Intelligence zal de AI-industrie naar verwachting de komende tien jaar met een samengestelde jaarlijkse groei van 42% groeien. Deze aanhoudende groei in AI-acceptatie zal waarschijnlijk de vraag naar NVIDIA-producten blijven aanwakkeren.
Ondanks de sterke positie die NVIDIA momenteel in de markt heeft, kampt het bedrijf met een aantal uitdagingen die nog steeds van invloed kunnen zijn op de toekomstige prestaties:
- Toenemende concurrentie van andere chipfabrikanten zoals AMD en Intel, die binnenkort producten op de markt kunnen brengen die de dominantie van NVIDIA in verschillende segmenten ondermijnen.
- Techgiganten als Alphabet (GOOG), Microsoft (MSFT) en Meta Platforms (META) ontwikkelen hun eigen AI-chips.
- Mogelijke wettelijke uitdagingen in de AI-sector die de groei ervan afremmen.
- S. handelsbeperkingen die van invloed zijn op de verkoop van het bedrijf aan China – een belangrijke markt voor NVIDIA.
Om zijn concurrentievoordeel te behouden, moet NVIDIA blijven innoveren en zijn productlijn diversifiëren. De betrokkenheid van het bedrijf op gebieden als de metaverse, XR (extended reality) en supercomputing heeft echter al laten zien dat het zich inzet om voorop te blijven lopen in technologische vooruitgang.