Oud-president Donald Trump heeft zojuist nieuwe details onthuld over zijn economische plan voor de Verenigde Staten als hij bij de volgende verkiezingen tot president wordt gekozen. Zijn uitgesproken doel: de productiecapaciteit van het land nieuw leven inblazen en de economische groei stimuleren.
Trump sprak donderdag een groep bedrijfsleiders en economen toe tijdens een toespraak voor The Economic Club of New York. Hij richtte zich vooral op het beloven van enorme belastingverlagingen voor Amerikaanse fabrikanten en maatregelen om de binnenlandse productie en werkgelegenheid te stimuleren.
De kern van zijn voorstel en strategie is de intentie om het vennootschapsbelastingtarief te verlagen van 21% naar 15% voor bedrijven met productieactiviteiten in Amerika. Hij beweert dat dit Amerikaanse bedrijven zou stimuleren om de productie lokaal op te voeren en bedrijven in het buitenland zou motiveren om hun activiteiten naar het land te verplaatsen.
“Mijn boodschap is simpel: maak je product hier in Amerika en alleen in Amerika,” verklaarde Trump tijdens zijn toespraak. “We zullen niet langer worden uitgebuit.”
Deze beloften zouden een aanzienlijke verschuiving betekenen in de visie van de huidige regering op vennootschapsbelastingen. Bovendien distantiëren ze Trump effectief van de voorstellen van zijn Democratische concurrent Kamala Harris, die herhaaldelijk heeft gepleit voor belastingverhogingen voor bedrijven (en belastingverlagingen voor gewone Amerikanen) om meer geld terug te laten stromen naar de zakken van de Amerikaanse arbeidersklasse.
Trump is van plan Elon Musk aan boord te halen om de overheid efficiënter te maken
Deze verlaging van de vennootschapsbelasting is het middelpunt van Trumps meesterplan om “Amerika weer groot te maken.”
Hij deed echter ook een andere schokkende aankondiging die snel de krantenkoppen haalde. Trump is van plan een Government Efficiency Commission op te richten die geleid zou worden door niemand minder dan het hoofd van Tesla (TSLA) en Chief Twit, Elon Musk.
“Ik zal een overheidsefficiëntiecommissie oprichten die belast is met het uitvoeren van een volledige financiële en prestatie-audit van de gehele federale overheid”, aldus Trump. De commissie zou belast worden met het ontwikkelen van een plan om “fraude en onjuiste betalingen” binnen zes maanden na de oprichting te elimineren.
Critici bekritiseerden het plan onmiddellijk en noemden het corrupt en over het algemeen krankzinnig. Het is belangrijk om te onthouden dat Elon Musk beloofde om $ 45 miljoen te doneren aan een pro-Trump PAC om hem te helpen verkozen te worden, minder dan 2 maanden geleden. Zelfs als Musk geen tientallen miljoenen dollars aan Trump PAC’s had gedoneerd, heeft hij kolossale belangenconflicten omdat zijn bedrijven rechtstreeks contracten met de overheid hebben.
Een ander belangrijk onderdeel van Trumps economische plan is een sterke focus op energiebeleid. Hij beloofde om “Kamala Harris’ anti-energie kruistocht te beëindigen en een beleid van energieovervloed, energieonafhankelijkheid en zelfs energiedominantie te implementeren.” De voormalige president beweerde dat zijn plan “de energieprijzen binnen 12 maanden na zijn aantreden met de helft of meer zal verlagen.”
Om dit te bereiken, zei Trump dat hij “onmiddellijk een nationale noodtoestand zou uitroepen om een enorme toename van de binnenlandse energievoorziening te bewerkstelligen.” Hij beloofde ook alle niet-besteedde fondsen onder de Inflation Reduction Act van de Biden-Harris-regering terug te draaien, die hij “verkeerd benoemd” noemde.
Bovendien stelde Trump voor om federaal land open te stellen voor woningbouw in een poging om de stijgende huizenprijzen aan te pakken. Deze nieuwe woonzones zouden “lage belasting” en “lage regulering” hebben. De specifieke details van dit project werden niet verstrekt en hij stelde geen wetgeving voor om de ongebreidelde uitoefening van monopoliemacht op de huizenmarkt aan te pakken, die de prijzen blijft opdrijven.
Trump riep ook op tot de oprichting van een staatsinvesteringsfonds, deels om grote infrastructuurprojecten te financieren.
Deskundigen hebben gemengde meningen over ‘Trumponomics’
De economische voorstellen van Trump, met name de verlaging van de vennootschapsbelasting, hebben economen en analisten onmiddellijk aangezet tot het stellen van vragen en het beargumenteren van de voordelen en waarschijnlijkheid van de invoering van deze maatregelen.
Aanhangers van Trump beweren dat lagere vennootschapsbelastingen zullen leiden tot meer banen in de economie en hogere lonen.
John Paulson, een miljardair, hedgefondsmanager en fondsenwerver voor Trump, zei: “Ik denk dat als je tarieven combineert om het aantrekkelijker te maken voor fabrikanten om in Amerika te bouwen in plaats van in het buitenland, en dat combineert met een bescheiden belastingvoordeel, dat meer productie terug zal brengen naar de VS en een positieve impact zal hebben op banen en lonen.”
Lees ook: Kamala Harris stelt federaal verbod op woekerprijzen in supermarkten voor: zou het werken?
Anderen, zoals Rebecca Kysar, een expert op het gebied van belastingrecht van de Fordham School of Law, merkten op dat Trump een exacte definitie moet vaststellen van wat een productiebedrijf is. Zo kan hij frauduleuze situaties voorkomen, waarbij bedrijven die niet in aanmerking komen voor deze prikkels, misbruik maken van de regeling en minder belasting betalen dan ze zouden moeten.
Stephen Brown, adjunct-hoofdeconoom Noord-Amerika voor Capital Economics, benadrukte de potentiële administratieve last van het eisen dat bedrijven moeten aantonen waar hun onderliggende componenten vandaan komen. Dit kan met name een uitdaging zijn voor fabrikanten van complexe apparatuur en kleine bedrijven.
De belangrijkste begunstigden zouden bedrijven kunnen zijn die eenvoudige producten maken of producten die in de eerste plaats waarschijnlijk niet geïmporteerd zouden worden,” voegde hij toe.
Anderen hebben erop gewezen dat Trumps agressieve plan om de tarieven te verhogen zou resulteren in een nieuwe piek in de inflatie van het land, die momenteel is gedaald van 9,1% in 2022 tot 2,9% in augustus dit jaar op jaarbasis. Economen zijn het zelden over iets eens, maar in wezen geven ze allemaal toe dat tarieven de prijzen verhogen .
Economische voorstellen Trump en Harris staan in schril contrast
Aan de andere kant van het gangpad steunt Kamala Harris een aantal voorstellen die volledig in strijd zijn met wat Trump momenteel promoot en onderschrijft. Ten eerste wil ze, als het gaat om belastingverlagingen, het vennootschapsbelastingtarief verhogen naar 28%, niet verlagen.
Ze gelooft ook dat de overheid druk moet uitoefenen op miljardairs en grote bedrijven om ‘hun eerlijke deel’ aan belastingen te betalen en de overheid broodnodige middelen te verschaffen om werkende gezinnen te ondersteunen.
Lees ook: Wat een presidentschap van Kamala Harris zou kunnen betekenen voor Amerikaanse aandelen en bedrijven
Ondertussen beweert Harris over energie dat de productie van fossiele brandstoffen geleidelijk moet worden verlaagd en steunt hij volledig de creatie en ontwikkeling van alternatieve bronnen van schone energie en strategieën die klimaatverandering aanpakken. Trump daarentegen noemt klimaatverandering een “hoax” en weigert de uitgebreide hoeveelheid bewijsmateriaal te erkennen die het fenomeen bewijst.
Harris steunt de Inflation Reduction Act, die aanzienlijke investeringen in hernieuwbare energie en klimaatinitiatieven omvat.
Tot slot geeft ze er de voorkeur aan om kopers van een eerste huis belastingvoordelen te bieden in plaats van bouwbedrijven vrijgeleides te geven om op federaal land te bouwen. Dit is een geweldig voorbeeld dat laat zien hoe elke kandidaat zijn economische beleid formuleert.
Harris heeft simpele manieren aangekondigd om Amerikanen direct te helpen hun constant stijgende kosten van levensonderhoud te betalen, zoals de kinderbijslag, belastingaftrek voor eerste huiseigenaren en een verbod op woekerprijzen. Omgekeerd belooft Trump om eerst grote bedrijven te helpen, wat impliceert dat die bedrijven die het goed doen op de een of andere manier gewone Amerikanen zullen helpen (in wezen moderne “trickle-down economie” ).
Iedereen zou graag meer details over Trumps plannen willen
Tot verbazing van niemand hebben de meeste leden van de zakenwereld Trumps voorstellen gesteund. Lisa Winton, het hoofd van Winton Machine, een bedrijf dat fabrieken helpt geautomatiseerde productieprocessen te bouwen, benadrukte dat ze, hoewel ze voorstander is van het overtuigen van bedrijven om hun producten in de VS te produceren, toch graag de details van dit beleid wil horen.
Ondertussen hebben anderen hun zorgen geuit over de complexiteit van de implementatie van dit beleid. Kip Eideberg, Senior VP voor de Association of Equipment Manufacturers, merkte op dat bedrijven nog steeds op zoek zijn naar duidelijkheid over Trumps voorstel en niet helemaal zeker weten wie in aanmerking komt voor deze belastingverlagingen. Bovendien zou de vage aard van het voorstel het voor niet-conforme bedrijven gemakkelijk kunnen maken om de overheid te bedriegen.
Lees ook: Trump & Harris stellen voor: “Geen belasting op fooien”
In de politieke arena zet Trumps economische visie een duidelijke ideologische strijd op met Harris en de Democratische Partij. Terwijl Trump de nadruk legt op deregulering, belastingverlagingen en “America First”-beleid, richt Harris zich op het verhogen van vennootschapsbelastingen, het uitbreiden van sociale programma’s en het aanpakken van inkomensongelijkheid.
Economen en beleidsanalisten hebben verschillende beoordelingen gegeven van Trumps voorstellen. Terwijl sommigen hun potentieel zien om banen te creëren en economische groei te stimuleren, waarschuwen anderen voor mogelijke negatieve gevolgen, waaronder toegenomen tekortuitgaven en het risico op het creëren van handelsconflicten.
Naarmate de verkiezingen naderen, zullen zowel Trump als Harris hun economische agenda’s blijven verfijnen en promoten, en zo het toneel zetten voor een stevig debat over de toekomstige richting van de Amerikaanse economie. Kiezers zullen worden geconfronteerd met een duidelijke keuze tussen twee duidelijk verschillende benaderingen van belastingen, regulering en economische groei.